+(385)97 774 1232 info@paxpro.hr

  Jeste li znali da ugradnjom solarnih panela vaš novac vrijedi više ?

Ugradnjom fotonaponskih solarnih panela  uštedjeti ćete na kućnome budžetu a cijena nekretnine će vam znatno porasti.

Jeste li spremni uštedjeti do čak 40% na računima za struju?

Ugradnjom fotonaponske solarne elektrane jednostavno rečeno vaši računi za struju će biti znatno niži te ćete ušteđeni novac moći uložiti u neke druge stvari.

Često postavljena pitanja

Kako radi solarna fotonaponska elektrana

Što je intenzivnija sunčeva svjetlost i što više sunčanih dana ima proizvodimo više električne energije. Čak i u oblačnim uvjetima moguća je proizvodnja struje u manjim količinama. Solarni fotonaponski sutav i solarni paneli su extremno pouzdan proizvod bez pokretnih dijelova i tipični radni vijek im je 30 godina i više.

 

 

Proces realizacije solarne elektrane

Sam proces realizacije nije težak.Nakon informiranja o izgradnji solarne elektrane započinjemo za izgradnjom projekta koji traje od 15-30 dana.Nakon toga  čeka se priključenje od strane HEP-a cca.30-60 dana ,Kada se odobri priključenje ide se sa ugradnjom elektrane koje traje ovisno o veličini i položaju solarne elektrane cca.do 1-7 dana,te puštanje u pogon koje može potrajati do 30 dana.

Koji su uvjeti ugradnje solarne elektrane?

Uvjeti povezani s investitorom

Svi koji žele ugraditi solarnu elektranu na svoj krov moraju zadovoljiti sljedeće uvjete: biti vlasnik ili suvlasnik objekta na koji se planira ugradnja solarne elektrane i vlasnik mjernog mjesta. Ako ste vlasnik ili suvlasnik objekta, računi za električnu energiju glase na vas. 

Uvjeti povezani s objektom

Nagib i orijentacija krova

Prvi korak koji se odnosi na objekt je promotriti orijentaciju i nagib krova na koji se želi ugraditi solarna elektrana. Idealna orijentacija za ugradnju solarne elektrane je južna voda (strana) krova. Ugradnjom solarne elektrane na jug maksimalno se koristi sunčeva svjetlost te je proizvodnja električne energije najveća. Solarna elektrana može se ugraditi i na ostale strane svijeta (istok, zapad). No, najčešće je potrebno dodati 1-3 modula više kako bi se postigla ista vrijednost proizvodnje kao na južnoj strani. Na sjevernu vodu (stranu) krova se nikada ne ugrađuje solarna elektrana (bez obzira na poticaje i sufinanciranja)!

Pokrov

Nakon što je utvrđena  primjerena voda (strana) krova za ugradnju solarne elektrane, potrebno je obratiti pozornost na vrstu pokrova. Najadekvatniji pokrovi za ugradnju solarne elektrane su crijep, lim, ravan krov i Gerard pokrov. 

Pokrovi kao što su salonitne ploče ili azbestne ploče i šindra ubrajaju se u neprihvatljivu vrstu pokrova. Iako je na njih moguće ugraditi elektranu, investitor treba biti svjestan rizika ugradnje. Na stare salonitne ili azbestne ploče se ne savjetuje ugradnja zbog dotrajalosti pokrova i mogućnosti pucanja ploča, što može uzrokovati i potrebu za demontažom i ponovnom montažom solarne elektrane. 

Salonitne ili azbestne ploče sastoje se od skupine minerala netopivih u vodi koji izgledaju poput tankih vlakana. Sastav takvih ploča je opasan po zdravlje jer je kancerogen. Prije ugradnje elektrane savjetuje se zamjena starog pokrova, uz pravilno rukovanje prilikom skidanja ploča zbog povećane mogućnosti pucanja i rasipanja sitnih, štetnih čestica. 

Nadalje, azbest je zabranjen u mnogim državama te ga se zamjenjuje adekvatnim pokrovom.   Ugradnja solarne elektrane na novo krovište od šindre je moguća uz određene mjere opreza kako bi se smanjio rizik od pucanja i prokišnjavanja.   

Površina

Odabir veličine solarne elektrane ovisi o više čimbenika. U nastavku ćemo navesti čimbenike koji su povezani s objektom na koji se planira ugradnja solarne elektrane.  

Dostupna površina krova, vrsta priključka i zakupljena snaga priključka određuju veličinu solarne elektrane. Najčešće korišteni fotonaponski moduli su moduli snage 370 W (po komadu). Za sustav od 1 kW potrebna su 3 fotonaponska modula. Ovi moduli su dimenzije 1 m x 1,6 m, te je potrebna površina krova od minimalno 4,8 m2 za ugradnju. Na tržištu se mogu pronaći i jači fotonaponski moduli, npr. snage 460 W (po komadu). Dimenzije jačih modula su ujedno i veće, odnosno površina jednog modula iznosi 2 m2, te je za sustav od 1 kW potrebno ugraditi 2 modula kojima je preporučljivo osigurati površinu od 4 m2. Više o opremi i tome kako radi solarna elektrana možete pročitati ovdje.

Vrsta priključka i zakupljena snaga

Tijekom gradnje objekta podnosi se zahtjev za priključenje objekta na elektroenergetsku mrežu gdje se navodi vrsta i snaga željenog priključka. Vrsta priključka može biti jednofazna ili trofazna. Za objekte s jednofaznim priključkom ograničena je AC snaga elektrane (snaga invertera) prema mreži na 3,68 kW. Za trofazni priključak nije limitirana, odnosno moguće je ugraditi solarnu elektranu sukladno zakupljenoj snazi priključka.

Kako dobiti subvenciju za solarnu elektranu?

U Republici Hrvatskoj posljednjih godina objavljen je niz javnih poziva za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije, kako u kućanstvu tako i u industriji. Većina takvih natječaja može se pronaći na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te na stranicama Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Iznosi subvencija razlikuju se ovisno o vrsti natječaja te ovisno o tome gdje će se elektrana nalaziti (40% do 80% subvencije na ukupan iznos investicije).

Da li se isplati uložiti u solarnu elektranu?

Zbog svog geografskog položaja imamo visoku prosječnu godišnju osunčanost te smo među europskim zemljama s najvećim solarnim potencijalom. Instalacija solarne elektrane na krov vlastite kuće održiva je i sigurna investicija s izrazito pozitivnim financijskim efektom.Povratak uložene investicije traje u prosijeku od 5-8 godina.

Solarna elektrana sistem "ključ u ruke"

Pripremamo svu dokumentaciju s kojom dobijete potrebne dozvole za postavljanje solarne elektrane te dozvole na čijoj osnovi se izvode radovi.Izgrađujemo solarnu elektranu te dokumentiramo konačno stanje solarne elektrane kako bi se elektrana mogla legalno priključiti na mrežu.

Fokus nam je na razvoju, izgradnji, prodaji i održavanju visokokvalitetnih profesionalnih fotonaponskih elektrana.

Potrebni podaci za izradu projekta

Ime i prezime osobe na koju glasi priključak struje .

Broj obračunskog mjernog mjesta (OMM) te snaga i faznost priključka (monofazno/trofazno).

Adresa i OIB gore navedene osobe.

Katastarska čestica i katastarska općina gdje se nalazi priključak struje.

Slika objekta gdje će se smjestiti solarni

 moduli.

Niste našli odgovor na svoje pitanje?

Ukoliko niste našli odgovor koji vam treba slobodno nam se obratite te će naš stručan tim odgovoriti na sve vaše nedoumice.

Očuvaj okoliš

Očuvaj prirodu jer potrebna nam je svima

Budi energetski neovisan

Energetska neovisnost to je naš CILJ.

UŠTEDI I OČUVAJ PRIRODU

Misli na budućnost i buduće generacije . Zaštiti i očuvaj prirodu te znatno uštedi           uz  PAXPRO SOLARNE ELEKTRANE.

Call Now Button